follow us on facebook

? reMIXstudio

//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 01_v2.jpg
1 / 9 view towards Meishi Jie 從煤市街看向楊梅竹2號


ymz2 | 楊梅竹2號

Year | 年份: 2013
Location | 地點: Beijing, China | 中國,北京
Status | 狀態: CD completed | 施工圖完成

Type | 類型: renovation | 改造
Program | 功能: residential | 住宅
Size | 規模: 120 sqm | 120 平米
Client | 業主: beijing dashilar investment Limited | 北京大柵欄投資有限公司

Team | 團隊: Chen Chen (陳忱), Federico Ruberto, Nicola Saladino, Aniruddha Mukherjee, Gao Shu (高姝)

 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 00.jpg
2 / 9 installation space and physical models 裝置空間及實體模型


Yangmeizhu 2 is one of the pilot projects in the Dashilar area and started as a small installation for the 2013 Beijing Design Week in one of the uninhabited rooms of the ground floor, exhibiting our concept for a potential residential redevelopment. Our plot consists of a series of disconnected volumes on multiple levels arranged around two little courtyards, shared by different tenants. The design was initially focused only on the vacant volumes but, given the heavy fragmentation of the properties and the serious structural pathologies of some buildings, soon it became clear that only operating on the whole courtyard, we could intervene effectively. The renovation would then have a much stronger impact that could eventually benefit both the current and the future tenants.

楊梅竹二號是2013年北京國際設計周中大柵欄歷史街區改造的試點之一。我們在地段的首層房間展示了對它的改造方案。
現狀中需要改造的幾個空置的空間分布在一二兩層,并圍繞著兩個極小的室外空間展開,院子還住著另外兩戶人家。

 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 02.jpg
3 / 9 physical model exhibited at BJDW 北京設計周展出的實體模型


At the moment, while the developer is establishing a negotiation with the local residents, we are working on different spatial configurations that reflect the different possible scenarios of property redistribution. Our design aims to solve the vertical communication between the two main interior levels and the roof terraces as well as improving the critical illumination and ventilation of the ground floor.

設計試圖從解決空間的縱向交流出發,打通一、二兩層及屋頂天臺的縱向聯系,同時為目前閉塞漆黑的首層房間帶來充分的采光和通風。

 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 03.jpg
4 / 9 physical model of the circulation system 流線系統模型


The construction of staircases that work as light-wells creates new vertical cores that help organize the whole internal program. A series of mezzanines maximizes the internal floor area while creating interesting visual connections; at the same time, small terraces and overhanging volumes extend the rooms outwards producing a new interface between interior and exterior spaces.

新建的樓梯將成為實現以上目標的媒介,它是一個光井,也是各空間功能組織的核心。方案對合院里一些共享的空間進行針灸式的重新組織和優化,試圖以對一個單元的改造為契機同時改善整個鄰里空間質量。

 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 04.jpg
5 / 9 existing building 現有建筑
 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 06_v2.jpg
6 / 9 circulation axo and floorplans 流線軸側及平面
 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 07_v2.jpg
7 / 9 volume axo and sections 體量軸側及剖面
 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 08_v2.jpg
8 / 9 interior view of the second level 二層室內
 
//www.areysl.com.cn/files/gimgs/th-98_ymz2 09.jpg
9 / 9 interior view of the top bedroom 頂層臥室室內